Nebudeme si vykládat, jaké má či nemá propolis blahodárné účinky. Jednak si to můžete dohledat a jednat na to nejsem odborník. Ale vím aspoň to, že včely nejsou „blbé“ a propolis nevyrábějí jen tak pro legraci. Kromě tmelící funkce má pro ně i anibakteriální a fungicidní účinky. Když jim v úlu umře třeba myš, mumifikují ji propolisem, aby se jim tam nerozkládala a nezkazila prostředí. A lidé se snaží účinky propolisu využít v formě mastí nebo právě tinktury.
Nashromáždím propolis. Buď na k tomu určené síti položené pod stříškou úlu (propolis se ze sítě dostane namražením a vylámáním) nebo prostým oškrábáním úlohové prostoru (propolis není tolik čistý, má příměs vosku). Propolis zmrazím, nadrtím na menší kousky a zaleji 80% lihem. Některé látky se louhují z propolisu v lihu, některé ve vodě. Zde tedy preferujeme lím, ale i trošku vody tam máme. Dám poměr 1 dávku propolisu na 2 dávky lihu. Zavřu sklenici, občas protřepám a louhuji. Já nevím, jak dlouho, ale říkám si, že čas tomu neublíží, spíše naopak. Takže cca týdny.
Potom směs v první fázi zbavím hrubších nečistot, tedy přecedím přes sítko, plenu apod. V další fázi přecedím přes kávový filtrační papír a zbavím tinkturu zákalu. Filtrace jde často pomalu, trvá to dlouho, ale vydržte. Chybou je se snažit to urychlit, mačkat a třeba si natrhnout filtrační papír a muset začít vše od začátku. Tinkturu stáčím do lékařských tmavých kapacích lahviček o objemu cca 50 ml (koupeno v lékarně). Dám etiketu a pár let by to mohlo vydržet, laicky mi připadá, že tam toho není moc, co by se kazilo.