Na recept jsem kápnul zde. Jogurtový koláč mne zaujal, protože když děláme domácí jogurty a náhodou by nám ho více zbylo, tady je možnost ho upotřebit. Už sice mizí, ale ještě jsem stihl vyfotit. Hlavní úprava v receptu asi bude spočívat v ubrání cukru, jinak recept docela fungoval.
TĚSTO
- 2 žloutky
- 80 g másla
- 50 g cukru (původně 70 g)
- kůra z 1 bio citronu
- 200 g hladká mouka
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
KRÉM
- 2 bílky
- 60 g cukru (původně 80 g)
- 400 g jogurtu
- zahuštění – škrob 10 g, (původně mouka 30 g)
POSTUP
Vyšleháme žloutky s cukrem a rozpuštěným máslem. Přidáme kůru z citronu, hladkou mouku a sůl, nakonec ještě lžičku prášku do pečiva. Vypracujeme těsto. Rozpůlíme na půl a dáme do lednice na chvíli (15-30 min) uležet. Mezitím si připravíme krém. Z bílků vyšleháme sníh, jemné vmícháme jogurt, cukr a zahušťovadlo. Krém však stále musí mít tekutou konzistenci, ztuhne až v troubě a dále v lednici. Do vymazané a vysypané mísy cca 25×15 cm rozprostřeme polovinu těsta na dno. Na těsto nalijeme krém. Na krém na hrubém struhadle nastrouháme druhou polovinu těsta. Dle původního receptu pečeme na 180 °C 35 min, prakticky však o něco déle nebo na vyšší teplotu. Necháme dobře vychladnout a uskladníme v lednici. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.