Trošku se tu z toho bez záměru stává food blog. Dělat těsto se dá docela dobře i s dětmi, takže asi proto. Alespoň že ty fotky se donutím dát poslední dobou většinou vlastní. Samotný základ těsta a myšléénka je od švagrové Simony O., která to sama určitě má také od někoho. Jak to u receptů bývá. Ale teď už je můj a budu si s ním dělat, co chci! A uuuž se stalo. :D
- 450 g hladká mouky
- 200 g máslo
- 150 g cukr krystal (původní recept cca 200 g – max.)
- 3 větší jablka
- 2 vajíčka
- 4g soli
- drobenka+skořice (100 g hr. mouka, 50 g cukr, 50 g máslo, skořice)
Množství vystačí cca na jeden plech nebo na dvě kulaté formy. Máslo rozehřát, přidat cukr, sůl a promíchat. Přidat mouku a vejce (aby se vejce v rozehřátem másle nezačalo „vařit“), vypracovat těsto. Nechat min. 30 minut odležet. Lze nechat odležet i třeba 24 hod. v lednici, ale pak se musí nechat dostatečně povolit. Povolené těsto se dobře tvaruje do formy jen v ruce, nepovolené těsto se musí válečkem a je to zbytečně pracné. Lepší je tedy spíše nechat odležet jen na lince a mezitím si připravit drobenku (s přidanou skořicí) a nakrájet jablka. Ty oloupat, vyjádřit a nakrájet na plátky. Tužší jablka bez šťávy lze chvilinku v páře zavodnit (dělat tlustší plátky) – ale těžko se to hlídá, aby z nich spíše nebyla kaše. Běžná šťavnatějšíd jablka lze použít bez předvaření. Dobré je na chvíli hodit do vody, ať neosychají, ale naopak nasávají vodu. Z jablek se udělají tenčí plátky a nakladou se na máslev vymazaný plech s dostatečným překryvem v tlustší vrstvě na celý koláč. Zasype se drobenkou se skořicí. Peče se na 150 °C při zapnutém větráku do zlatové a křupavé kůrky. Upřednostňuje se propečení spodku, čemuž pomáhá umístě v dolní části trouby. Je potřeba péct spíše na nižší teplotu, jinak bude tvrdý kraj a změklý střed. Jo a samozřejmě jablka lze nahradit hruškami, jak by řekl Babica – a máte hruškový koláč.