- První recept na indický chléb Naan je převzatý více či méně z weekendbakery. com. Obvykle ho děláme trošku netradičně v troubě na litinovém tálu a bez tuku. Lze plnit placky vařenými brambory a sýrem.
- Druhý recept více či méně vymyšlený na základě poznatku, že indický chléb Naan se má zřejmě správně dělat z jogurtu a na pánvičce.
- Třetí recept Pita Bread. Cílem je vytvořit vzduchovou bublinu – kapsu, která se poté z boku nařízne a plní se.pita
- Za čtvrté langoše. Řekl bych české langoše, ale slovo zní spíše maďarsky nebo odkud to vlastně pochází.
- A za páté naposledy jako bonus placky alá moje babička (a její maminka) Marcela Chejnová, které s tím lehoulince souvisí. I když se vlastně původně nedalo mluvit o receptu, spíše o myšlence, gramáž jsem si udělal sám.
Vše lze dělat z droždí (různé množství), levainu nebo kvásku. Záleží jen, co je k dispozici a jestli máte čas.
Ad 1) Naan do trouby
- 420 g mouka (320 g hladká, 100 g žitná chlebová)
- 7 g sůl
- 5 g čerstvé droždí
- 115 g vlažného mléka
- 175 g vody
- máslo či ghee na potření
Ad 2) Naan na pánev
- 500 g mouka (400 g hladká, 100 g žitná chlebová)
- 10 g sůl
- 5 g čerstvé droždí
- 100 g bílý jogurt
- 250 g voda
- 10 g cukr
- 20 g olej
- půl lžičky jedlá soda
- máslo či ghee na pečení a potírání
Ad 3) Pita Bread
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 290 g vody
- 5 g droždí
- 15 g olivového oleje
Ad 4) Langoše
- 500 g hladká mouka
- 10 g sůl
- 400 ml mléko
- 5 g droždí
Ad 5) Zakysané placky
- 350 g hladké mouky (min.)
- 150 g zakysaná smetana
- 150 g šlehačka ke šlehání
- 5 g sůl
- 1 vejce
- 10 g cukr
- 1/2 lžičky jedlá soda (max.)