Já myslel, že jste říkal jablečný závin. Ale jablečný závin je přece štrůdl… Felix Holzmann. :) Fotka od mé sestry, když byla u nás na obědě.
JOGURTOVÉ TĚSTO
- 500 g hladké mouky
- 250 g máslo
- 2 ks vejce (původní recept 1 vejce)
- 150 g bílý jogurt
- trocha soli
- 1-2 lžičky cukru (původní recept nic)
Ať již děláme těsto z rozpuštěného nebo jen změklého másla, dobré je, když dáme vypracované těsto odpočinout do chvíli do lednice, aby trošku malinko ztuhlo máslo. Těsto vyválíme na dva velké obdélníky – štrůdle bude podél delší strany plechu.
KLASICKÁ NÁPLŇ
- pokud jsou jablka hodně šťavnatá, těsto posypeme strouhankou
- na jemné nudličky či kostičky nakrájená loupaná jablka bez jádra
- nasekané vlašské ořechy (mohou být namočené)
- ve vodě nebo rumu nasáklé rozinky
- med příp. práškový cukr, pokud jablka nejsou dostatečně sladká
- citronová šťáva, pokud chceme dodat kyselost a jablka jsou sladká
- mletá skořice
BAKE AND EAT
- ideální použít pečící papír s mnohonásobným použitím na dno plechu
- povrch štrůdlu potřeme před pečením třeba celým vejcem
- teplota 160-180 °C a péct cca 45 min do zlatova
- vyčkat před zakrojením
- posypat práškovým cukrem, přidat lžíci jogurtu, ozdovit lískem máty