Samozřejmě neexistuje. Každý recept si žádá trošku něco jiného a je potřeba to přizpůsobit. Ale dá se zapamatovat taková kostra a podle potřeby vždy doladit již pro konkrétní recept. Buchty, dukátové buchtičky, koláče, … Základní suroviny mají dobře zapamatovatelné poměry, když to vezmeme zjednodušeně. 500 : 250 : 100 : 100 : 20 : 5 : 2ks.
- Mouka 500 g. Hladká 100 %. Hladká 50 %, polohrubá 50 %. Přídavek celozrnné do 30 %. Volba vždy podle požadavku na texturu výsledku.
- Mléko 250 g. To je spíš maximum. Snazší práce bude s těstem 225 g a méně. Někdy např. nepotřebujeme maximální hydrataci, ale tuhostí těsta chceme zamezit propadávání ovoce těstem apod.
- Tuk 100 g. Máslo 50 %, sádlo 50 %. Někdy se hodí i záměna másla za olej (např. dukátové buchtičky).
- Cukr 100 g. Samozřejmě může být méně.
- Droždí 20 g. Pro pomalé kynutí cca 5 g.
- Sůl do 5 g (1 %). Více než klasická jedna špetka. :)
- Vejce 2 ks. No měly by teoreticky být jen žloutky. Já ale dám dvě celá nebo jedno celé a jeden žloudek ( druhým bílkem potom potírám)
Vyšlehat vejce s cukrem. Tuk přidávat rozpuštěný.
Obrázek nějaké naše hodně staré buchty pečené o jarních prázninách u babičky na Šumavě. :) Trošku vyjely více.