Recept na italskou neapolskou pizzu

Pizza, jakou ji máme rádi my. I s handicapem domácích podmínek (bez pizza pece) a bez surovin top italské kvality (italská mouka, buffalo mozzarella, rajčata, šunka) lze dosáhnout výsledku, který předčí nemalou část produktů z restaurací. Určitě těch českých. Chce to nějaký čas, ale výsledek stojí za to. Fotka od mé sestry, když byla u nás na obědě.

TĚSTO

  • 800 g mouky na pizzu
  • 200 g pšeničné celozrnné příp. chlebové mouky
  • 650 ml vody
  • 20 g soli
  • 10 g živých kvasnic (100 g kvásek mínus 25 ml vody)
  • olivový olej na potírání

650 ml vody dává +- ještě rozumnou hydrataci použitelnou pro běžnou či levnou pizza mouku. Mnořství kvasnic lze zvýšit, pokud na pizzu spěcháme ještě tentýž den. Smíchat suroviny, vypracovat těsto. Po cca 30 min intervalech udělat několikrát stretch & fold, dokud nebudete spokokojení s vypracováním lepku. Jakmile začne těsto kynout o cca 25 %, směřujeme ho do lednice. Tedy vytvarovat 6 bochánků, potřít olejem a dát dát na cca 1-3 dny do kontejnerů do lednice (4 °C). Cca 2 hodiny před pečením vyndat těsto z lednice, vytvarovat znovu bochánky a nechat na lince v kontejnerech. Cca 1 hod před pečením zapnout troubu (pizzu péct na max., spodní ohřev, větrák, litinový tál dole). Prsty vytvarovat kruh a vzduchové bubliny tlačit od středu ke kraji pizzy, kde zachováváme rantlík. Vytáhnout finální velikost pizzy pomocí kloubů na rukách.

Pokud chcete jiné množství těsta, hodí se kalkulačka surovin.

RAJČATOVÉ SUGO

  • 1x loupaná rajčata ve vlastní šťávě
  • 1x rajčatové pyré
  • 1x cibule
  • olivový olej
  • sůl, cukr, pepř
  • lez chilli paprička,  česnek
  • bazalka čerstvá, sušená bazalka a oregano

Na olivovém oleji zpěníme cibuli, stáhneme plamen na min. a přidáme nakrájenou čerstvou bazalku, příp. i česnek a chilli papričku. Přidáme v ruce podrcená loupaná rajčata, rajčatové pyré a zvýšíme plamen. Přidáme sůl, cukr, pepř, sušenou bazalku a oregano. Vaříme cca 30 min. Necháme vychladnout a 1 den uležet před použitím na pizzu.

TOPPING

  • rajčatové sugo
  • strouhaný parmezán či jiný sýr
  • krájená či trhaná mozzarella
  • černé olivy nakrájené na třetiny
  • čerstvé lístky bazalky
  • olivový olej s aditivy

Vytvarovanou pizzu rovnou dáme na moukou vysypané pizza prkénko. NaBěračkou naneseme sugo. Posypeme lehce parmezánem příp. jiným nastrouhanám sýrem. Srolujeme na pizzu několik plátků šunky. Přidáme plátky či trhance mozzarelly (pokud trouba peče pomalu, mozzarellu musíme přidat až v průběhu pečení). Posypeme krájenými olivami. Po upečení potřeme okraje olivovým olejem obohaceným kořením, česnekem, chilli papričkou apod. (nejlépe smíchat den předem). Zdobíme lísky z čerstvé bazalky.