Recept inspirován několika zdroji, nejvíce asi maškrtnica.cz. Těsto můžeme kynout pomocí kvásku, ale chce to čas a trpělivost. Pokud tohle není, doporučuji raději klasiku droždí.
- 50g kvásku + 300 g vody + 300 g hl. pouky = kvas
- 930 g mouky – 500 g polohrubá, 430 g hladká
- 200 ml mléka
- 250 g cukru
- 180 g másla + 90 g sádla
- 3 vejce
- 10 g soli
- kůra z 1 bio citronu
- vanilka
- 200 g rozinek, 150 g mandlí
S těstem pracovat podobně jako s chlepebem – stretch and fold. Pozor, když se dá těsto na noc do lednice, máslo ztuhne a je nezpracovatelné – musí se nechat delší dobu rozehřát. Udělat dvě menší vánočky, např. z 9 pramenů. Mandle a rozinky doporučuji spíše jen mezi vrstvy, lépe se s těsem pracuje na prameny. Pomazat vejcem, stabilizovat špejlemi. Péct 200 °C 10 minut (230°C na max. jako chleba je příliš.), poté zakrýt alobalem zhora a péct na 150 °C dalších min. 30 min. až 1 h. Zkouška propečení špejlí.