Na stáncích se píše staročeský, ale nemám to ověřeno. :D Recept je původně od Tescomy, byl přiložen k formám, které jsme si koupili. Obecně trdelník je relativně pracný a navíc je problém, pokud děláte více kusů než máte forem. Takže pokud to má být s dětmi kolem plotny časově únosné, alespoň maličko je to potřeba zjednodušit. Ušetřím jednu špinavou mísu, zbylé neužitečné bílky apod. :) Jinak v surovinách moc rozdíl není. Poznamenávám si sem ale i originál, to je vždy dobré zachovat a mít k dispozici to, z čeho se vychází.
UPRAVENÝ A ZJEDNODUŠENÝ RECEPT NA 8 KS – softcore
- 600 g hladké mouky
- 300 g mléka
- 70 g másla + 70 g sádla
- 30 g cukru
- 20 g čerstvých kvasnic
- 2 vejce + 2 žloutky (2x bílek na potírání)
- 2 špetky soli
V míse vyšleháme máslo, sádlo, vejce a cukr. Přidáme mléko, kvasnice, mouku a sůl. Promícháme, prohněteme, necháme kynout. Rozdělíme na 8 ks a vyválíme 1 m dlouhé válečky. Dva navineme na formu, na dokynutí není obvykle čas. (Ostatní válečky čekají pod utěrkou.) Potřeme bílkem a pečeme na mžížce, pod níž máme plech chránící troubu před ukápáváním bílku. Pečeme na 200 °C s horkovzduchem (větrákem) do zlatova, v případě potřeby jednou otočíme. Vyndáme, důkladně potřeme rozehřátým máslem a obalíme ve směsi cukru a skořice, případně i vanilk. cukru. A jdeme na další várku… :)
ORIGINÁLNÍ RECEPT TESCOMA NA 4 KS – hardcore
- Ingredience na těsto: 280 g hladké mouky, 150 ml vlažného mléka, 35 g másla, 35 g sádla, 15 g mletého cukru, 13 g čerstvých kvasnic, 3 vaječné žloutky, špetka soli.
- Ingredience na posyp: 200 g cukru, 1 lžička skořice, sáček vanilkového cukru.
- Příprava těsta: Z kvasnic, mléka a lžičky mletého cukru (5 g) připravte kvásek. Máslo a sádlo vyšlehejte se 3 vaječnými žloutky do pěny, přidejte mouku, zbylý cukr (10 g) a promíchejte. Do těsta dejte kvásek, důkladně zpracujte a nechte 30-45 minut vykynout.
- Příprava trdelníků: Připravte cca metr dlouhé válečky. Naviňte na formu, konce založte. Rozválejte tak, aby se navinuté válečky spojily. Potřete máslem a nechte 15 minut kynout. Pečte 20-25 minut při 200 °C. Během pečení 2x otočte o 1/3, jednou potřete máslem. Povyndání znovu potřete máslem a obalte v cukrové směsi se skořicí. Sejměte úchyt a trdelník opatrně sesuňte.
Na tradičním uherském trdelníku není staročeského vůbec nic.
Díky, to je možné, řeším recept pro sebe, nikoliv název. O zneužití tohoto názvu jsem již slyšel. :D