Pokračuji v receptech. Když něco upečeme a upravím recept, napíši ho rovnou sem a už nepřepisuji domácí receptář. Tentokrát tedy recept na verzi perníčků, které jsou měkké již po upečení (a tedy určené k následné přímé konzumaci) a nemusí se dávat uležet. Původní recept pochází od Kateřiny Wolákové – PerníKáča, byl uveřejněn v časopisu Včelarství (ročník a číslo již nevím, mám nalepený v kuchařce jen výstřižek). Na fotce naše dcerka Adélka ujídá těsto. :D
- 300 g mouky (240 g hladké, 60 g žitné chlebové)
- 75 g tuku (50 g máslo, 25 g sádlo)
- 2 vejce
- 100 g medu
- 50 g cukru moučka
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička kakaa a 1 lžička mleté skořice (nebo 1 další lžíce per. koření)
- 1 menší lžička sody na pečení
- 3 g soli (3 špetky)
Rozehřejeme máslo, sádlo a med, přidáme moučkový cukr, sůl, koření a promýcháme. (Příp. připravíme směs sypkých a tekutých surovin zvlášť a smícháme.) Nakonec přidáme mouku a vejce a vypracujeme vařečkou těsto. Je lepivé, ale protože má v sobě dostatek tuku, vytvoří se nakonec hladký povrch, který pak již na ruce nelepí. Těsto je nejlepší uskladnit na chladném místě či v lednici na 24-72 hodin. Předtím je dobré těsto pomoučnit z „cukřenky“, vytvarovat kouli a dát do dózy nebo do pytlíku. Před finální akcí vyndáme těsto z chladu, necháme trochu povolit, vyválíme, vykrajujeme a pečeme na 170 °C asi 8 minut. Dávka těsta vystačí na dva plechy. Po upečení hned potíráme rozmíchaným bílkem z vajíčka.