Mléčných výrobků se dá doma dělat spoustu. Já začal asi tím nejjednodušším, protože na nic složitější teď čas prostě nemám. Zkusil jsem sušenou kulturu od Milkomu – no fungovala. Zkusil jsem naočkovat jogurtem bio Hollandia – a fungovalo snad ještě lépe (chutnější výsledek). Sušené kultury pro domácnosti jsou relativně drahé a zamrazovat si z nich očkovací dávky na příště? – příliš pracné. Takže jogurt dělám vždy ze své předchozí generace, přičemž jednou za čas začnu od píky s koupeným novým kvalitním jogurtem. Níže dávám postup, základní znalosti načerpány z velké části z občasníku Mlékonoš.
- V rychlovarné konvici uvařím vodu a naleji ji do poloviny sklenic, které budu používat na jogurty. Zavíčkuji. Za chvíli sklenice otočím víčkem dolů. Tím je trošku dezinfikuji.
- 2,2 l plnotučného mléka (kolem 4 % tuku) za stálého míchání zahřeji na 90-95 °C a takto udržuji cca 5 minut. Na závěr do mléka hodím naběračku a kvedlačku, tím je trochu dezinfikuji.
- Pokud bych chtěl smetanový jogurt, musím přidat ještě smetanu. :)
- Do dřezu napustím studenou vodu a dám do ní hrnec s mlékem. Občas promíchám mléko a vodu. Tím zchladím mléko na 45 °C.
- Vyndám hrnec a přidám dvě plné lžíce jogurtu, cca 50+ g (Mlékonoš 2-4 %), zamíchám kvedlačkou a naběračkou.
- Naběračkou naplním nádoby (3x zavařovačka 730 ml a 1x 150 ml), zavíčkuji a odnesu je do termokomory – 4-5 h na 40 °C.
- Opatrně (neklopit) nádoby přenesu do lednice (4 °C) a nechám zchladnout a dozrát.
- Pokud bych chtěl krémový jogurt, v této fázi sklenice otevřu a jogurtu rozmixuji/rozšlehám do hladka.
- Nezapomenout nesníst malou skleničku za účelem příštího očkování. :)