Dnes budou obzvláště vypečené… Je to sice jenom výrobek z „nezdravé“ bílé pšeničné mouky plné lepku, ale proč si je nedopřát alespoň jednou za uherský rok. Recept vychází od Cuketky. Jak jsem viděl na Youtube, od ní kopírovala (ukradla nebo koupila?) video Babiččina volba, co dělá mouky. Nechápu proč, recept na rohlíky by s trochou zkušeností dal začít úplně od nuly a stejně by to dopadlo dobře. V podstatě je pizza těsto obohacené nikoliv olivovým olejem, ale větším množstvím sádla. Rohlíky pouze z másla a mléka by mě dělat asi nenapadlo, ale nějaká kombinace s vodou a sádlem by asi šla.
- 500 g hladké bílé pšeničné mouky
- 285 g vody ( 300 g max.)
- 60 g změklého sádla
- 10 g soli max.
- kvásek či droždí
- mák, kmín, hrubozrnná sůl či semínka na posyp
Lze kynout pomocí:
- 20 g kvasnic – ryhlé kynutí cca 1 h
- 5 g kvasnic – pomalé kynutí cca 4 h
- 30 % levain z droždí
- 20 % kvásek
Já obvykle asi budu preferovat variantu z 5 g kvasnic. Mazlit se nějak extrémně s kváskem nebo s levainem u rohlíků mi nedává moc smysl, to by už musela být nějaká lepší příležitost a já se musel mít hodně volného času. Během kynutí lze párkrát udělat stretch and fold. Z dávky je 10 rohlíků, každý nějakých 88 g těsta. Po nakouskování těsta vytvarovat 10 bochánků a nechat zakryté min. 15 minut odležet. Poté v ruce vytvarovat trojúhelník a dále trojúhelník zvětšit válečkem. Do velké trouby (velký plech) se vejde i 10 rohlíků, případně tedy na dva plechy 5+5. Během kynutí na plechu rohlíky vlhčíme vodou z rozprašovače a pokud máme možnost, přikrýváme dalším plechem. Kyneme cca 30 minut. Před pečením zase postříkáme rohlíky vodou a cákneme i do rozpálené trouby a vytvoříme dodatečnou vlhkost. Poté jdou rohlíky do trouby – parní nebo zapářené. U mě na 230 °C se zapnutým větrákem uprostřed trouby. Po 10 min stáhnout na 200 °C a vypnout páru. Chladnout na mřížce.