Recept na domácí toastový chléb

Jestli umíte pracovat s kynutým těstem, třeba na Vánočku nebo na pizzu, tak těsto na toastový chléb pro vás nebude nic zásadně nového. Hlavní ingredience a jejich poměry jsou stejné, takže i hydratace a práce s těstem je obdobná. On toast je vlastně taková slaná vánočka s menší množstvím tuku. Můžete na to jít buď cestou bílé klasiky (bez vejce, bez cukru, bez mléka) a pak se nabízí dát málo droždí a chuť podpořit delší chladnou fermentací. A udělat si z chleba toast se šunkou, sýrem a kečupem v toastovači. Nebo můžete jít cestou francouzského snídaňového toastu a naopak přidat vejce, cukr, část vody nahradit mlékem nebo přidat více másla, dát více droždí a kynout při pokojové teplotě. A pak si toast k snídani opéct na másle a přikusovat k míchaným vajíčkům. A nebo třetí možnost je zvolit nějaký kompromis a udělat univerzální výtvor podle své dlouhodobé či momentální chuti.

500 g mouky (hladké bílé, chleobévé, špaldové či kombinace)
300 g vody (pokojové teploty či vlažné, část lze nahradit mlékem)
30 g másla o pokojové teplotě (do těsta)
(1 vejce (3/4 do těsta a 1/4 nechat na potření))
20 g živých kvasnic
15 g cukru
10 g soli
máslo na vytření formy
rozpuštěné máslo na potření po upečení

Tohle je množství kvasnic na rychlou variantu pečení, kdy se odpoledne po práci rozhodnete, že večer večeříte toasty. Postup je celkem jasný. Hníst, pokropit z rozstřikovače, kynout (1 hod), stretch and fold nebo slap and fold, tvarovat na jeden či dva prameny do jedné formy, dát do formy, kynout (než se rozehřeje trouba, 30-45 min), potřít, péct (220 °C na 10-15 minut, poté 190 °C 20 minut), chladnout, jíst. :)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *